Механа Каролина - Цигов Чарк

На този адрес се намираше официалният сайт на Механа Каролина - Цигов Чарк. Механата вече е шкембеджийница, а бунгалата, които предлагат под наем за нощувки може да видите като потърсите в Google "бунгала каролина". Тук ще намерите полезна туристическа информация и съвети при пътуване.

Информация за Цигов Чарк

Цигов Чарк планинско курортно селище, разположено на 7 км от град Батак и на 19 км източно от град Велинград. Курортът се намира на брега на язовир Батак. Той е уникален за България със съчетанието от средно висока надморска височина (900 - 1100м), борова гора, ски писти и язовир, заобиколен от обширни ливади. Поради тези особености Цигов Чарк предлага отлични възможности за туризъм през всички сезони.


Цигов Чарк през лятото


Водите на язовир Батак предоставят прекрасни условия за риболов и воден спорт. Можете да дойдете със собствена лодка или скутер, както и да вземете водни колела под наем. Подходящо е и за уиндсърфинг. Видовете риба в язовира са костур, червеноперка, бабушка, шаран, понякога и каракуда. Подробно описание на заливите и типовете риба, срещащи се в тях, както и някои съвети за стръв и такъми може да видите в тази статия.

Ако сте фенове на планинското колоездене, не си забравяйте байковете. Родопите са "мека" планина, изключително подходяща за велотуризъм. В района има екопътеки и други маркирани пътеки, много подходящи за леки разходки с хубави гледки. За по-сериозните туристи известно предизвикателство е близкия връх Голяма Сютка (2186м.).


На ски в Цигов Чарк


През зимата разполага със ски писта (1500м.) и трасе за ски-бягане (20000м.). Алпийската ски-писта е оборудвана с три влека, единият от които, тип помагалски, е с дължина 600м. Цените са достъпни за всички желаещи да посетят това място. В долната си част пистата е по-широка и полегата, подходяща за начинаещи скиори. В горната е по-тясна и по-стръмна. Около ски пистата има паркинг и места за хранене.


Забележителности в близост


  • Пещерата Снежанка
  • Биосферен резерват "Мантарица"
  • Защитена местност Атолука
  • Екопътека Беглика
  • Природонаучен музей Плиоценски парк - с. Дорково
  • Ракитово
  • Батак
  • Пещера

Вижте забележителностите на карта.

Сники от Цигов Чарк и язовир Батак

Язовир Батак - острова Язовир Батак Язовир Батак и Цигов чарк Язовир Батак - лодки и водни колела Язовир Батак - лодка и острова Цигов Чарк